İnsanların vücutlarını çeşitli yollarla süslemesi hala çok moda ve kaş deldirmek de en popüler piercing çeşitlerinden biri. Kaş deldirme gözümüze zor görünmüyor, bu yüzden bir anda bu işlemi yaptırmaya karar verebiliyoruz. Fakat her türlü piercing işleminin aslinda vücudumuza müdahale etmek oldugunu da unutmamak önemlidir. Bu sebeple, prosedürün kontrendikasyonları, piercing türleri ve piercing sonrası bakım için öneriler hakkında kapsamlı bir bilgi edinmek en iyisi.
Piercing nedir?
Piercing aslında vücudu süslemenin bir yoludur. Derinin seçilen kısımlarının delinerek o bölgeye bir mücevher (örneğin bir küpe) yerleştirilmesini içerir. Vücut piercinginin binlerce yıldır uygulandığını ve dünya çapında çeşitli kültürlerde popüler olduğunu hatırlatmamız gerekir. Kökeni Güney Amerika'daki küçük kabile köylerine, Asya Amazonlarına, Afrika'ya ve Polinezya'ya kadar uzanır ve yüzyıllar sonra modern şehirlerin sokaklarında yerini alır. Peki, bu işlem neye benziyor? Normal bir kulak delme işlemine çok benzeyen bir işlem: bir doku alanı bir iğne ile delinir ve kişinin seçtiği bir küpe deliğe yerleştirilir.
Kaş deldirme işlemi nasıl yapılır?
Kaş piercingi, mümkün olduğunca acısız olması için tek bir iğne ile yapılır. İşlem öncesinde güneşlenmekten, alkolden ve ağrı kesicilerden kaçınmak önemlidir. Kaş piercingi, tek kullanımlık iğneler ve steril aletler kullanılarak tamamen hijyenik koşullarda yapılmalıdır. İşlemde kullanılacak küpeler de kesinlikle sterilize edilmelidir. Ayrıca işlem başlamadan önce kaş ve kaş bölgesi de dezenfekte edilir. Piercingi yaptırdığınız salon genellikle titanyum gibi yüksek kaliteli ve deride oluşabilecek bir reaksiyonu iyi tolere edilen malzemelerden yapılmış piercing seçenekleri sunar, bu nedenle kendi küpenizi kullanmamanız en iyisidir. Kaşınız iyileştikten sonra ise kenid küpenizi takabilirsiniz.
Adım adım kaş deldirme
1. Piercing uzmanı cilde özel, pense gibi bir alet takar. İğnenin gireceği derinliği ayarlar. Piercingin cilt yüzeyine çok yakın olmaması gerektiğinden, oldukça kalın bir cilt alanı tutulur.
2. Delinecek bölge uygun şekilde dezenfekte edilir.
3. Sonrasında, piercing uzmanı iğnenin gireceği yeri bir kalemle küçük bir nokta çizerek işaretler.
4. Daha sonra ise işaretli bölge iğne ile delinerek piercing işlemi gerçekleştirilir. Küpe derinin içinde kalırken pense ise çıkartılır.
5. Son olarak piercing uzmanı iğneyi nazikçe çıkarır ve piercingin arka kısmını da yerleştirir. İşte oldu bile!
Kaş piercingi çeşitleri nelerdir?
Kaş piercinginin üç temel çesidi vardır: standart, yatay ve anti-kaş. Lokal anestezi ile yapılıp acı verici bir işlem olmasına rağmen, yüzün bu kısmının hareket kabiliyetinin düşük olması nedeniyle iyileşme genellikle komplikasyonsuz geçer. Kaş deliminde, Yüzey çubuğu olarak adlandırılan yüzey piercingleri kategorisinden özel bir takı türü kullanılır.
Kaş piercingi güvenli midir?
Kaş piercingi genellikle güvenlidir, ancak piercingin hareket edebileceği durumlardan kaçının; kask takmak, motosiklete binmek, sauna, yüzme havuzu veya solaryum gibi enfeksiyon kapmaya yatkın yerlere gitmek gibi). İşlemi takip eden ilk birkaç hafta boyunca piercing yapılan bölgeyi yakından gözlemlemelisiniz.
Kaş piercingi acıtır mı?
Bu kesinlikle kişisel bir konu. Bazı insanlar oluşabilecek acıyı daha fazla hissederken, bazıları acı hissetmeyebilir. Piercing işlemi sırasında lokal anestezi uygulanarak işlem neredeyse acısız hale getirilir. Sonrasında ise yaklaşık 8 saat boyunca takılması gereken sabitleyici bir bandaj uygulanır. Delinen bölge günde birkaç kez tuzlu su ile yıkanmalıdır.
Kaş piercinginin iyileşmesi ne kadar sürer?
Ne yazık ki bu soruya kesin bir cevap veremeyiz. İyileşme süresi, delinen bölgeye ve iyileşmeye olan bireysel yatkınlıklara bağlıdır. Genel olarak, iyileşme süresi birkaç haftadan 3 aya kadar ve vücudun diğer yerlerinde ise altı aya kadar sürebilmektedir! İyileşme sürecinde küpenin yapıldığı malzeme de önemlidir, bu nedenle yüksek kaliteli malzemelerin vücut tarafından reddedilmeye daha az eğilimli olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Kaş piercingi - altın mı, gümüş mü, plastik mi?
Kaş piercinglerini öncelikle yapıldıkları malzemeye göre sınıflandırırız. Malzemenin kalitesi ne kadar iyiyse, cilt tarafından o kadar iyi tolere edilir. Malzemelerine göre piercing çesitlerini aşağıda listeledik:
- Altın - alerjik reaksiyonlara neden olmayan ve iyileşme sürecine destek olan en güvenilir ama aynı zamanda en pahalı malzemedir.
- Gümüş - altına kıyasla daha uygun fiyatlıdır, ayrıca rejeneratif özelliklere sahiptir.
- Plastik - uygun fiyatlıdır, delinen bölgeye aşırı ağırlık oluşturmaz ve cildin yenilenmesini destekler.
- Titanyum - cildin iyileşme sürecini destekleyen çok yaygın, güvenli ve anti-alerjenik bir malzemedir. Kalitesi yüksektir ve fiyatı uygundur. Alerjiye sebep olmaz bu yüzden alerjik reaksiyona yatkın kişiler tarafından bile kullanılabilir.
Piercing yaptırmadan önce nelere dikkat etmeli?
Kaşlarınızı veya başka bir vücut bölgenizi deldirmeden önce, prosedürün kontrendikasyonları hakkında bilgi edinmeniz önemlidir. Aşağıda listelediklerimize mutlaka göz atın:
1. Soğuk algınlığı, hastalık ve antibiyotikler
Hem hastalık hali hem de kullanılan ilaçlar, özellikle antibiyotikler, vücudu zayıflatır, bu nedenle ilacın alındığı son dozdan sonra 2 hafta beklemeniz ve prosedürü sonra yaptırmanız gerekir.
2. Tıbbi muayene için hazırlanma
Genellikle tıbbi muayeneler, tedaviler veya prosedürlerden geçtiğiniz zaman vücut piercinglerinizi çıkarmanız istenebilir. İşlemden kısa süre sonra bir muayeneye girecekseniz piercing randevunuzu erteleyin. Yeni yapılmış bir piercingin iyileşmesi gerekir, bu da 3 ila 6 ay sürebilir ve iyileşirken piercingin çıkarılmaması gerekir!
3. Kanın pıhtılaşması bozuklukları
Kişide kanın pıhtılaşması bozuklukları varsa cildi delmek kesinlikle yasaktır.
4. Hamilelik ve lohusalık
Piercing işleminizi bebeğiniz biraz daha büyüyene kadar erteleyin.
5. Tatiller
Yeni bir piercingin suyla temas etmemesi gerektiğini unutmayın. Havuz, göl, deniz vs. ziyareti tavsiye edilmez. Ayrıca, prosedür sonrasındaki birkaç ay boyunca sauna kullanılmaması tavsiye edilir.
6. Cilt hastalıkları
Piercing, herhangi bir kronik ve akut cilt hastalığı olan insanlar için uygun değildir
7. Adet dönemi
Bu işlemi adet döneminde yaptırmanız daha fazla acı hissetmenize sebep olabilir.
8. Mevsim
Delinmiş bölgenin kış mevsiminde ilkbahar veya yaza göre çok daha yavaş iyileşeceğini de hatırlatmalıyız.
Piercing işlemi sonrası için önemli tavsiyeler
En önemlisi ve ilk düşünmeniz gereken şey - hijyen! Kaş piercingi de dahil olmak üzere her türlü yaranın temiz tutulması çok önemlidir. İşlem sonrasında havuz, jakuzi, göl, deniz vb. yerlere girmeyin. Su zararlı mikroorganizmalar içerebilir. Piercinge elleriniz kirliyken dokunulmamalısınız. Bu nedenle, ellerinizi önce sabunla yıkayın (antibakteriyel sabun tavsiye edilir), ardından delinmiş bölgeye dezenfektan bir sıvı uygulayın. Delinmiş bölgeyi düzenli olarak ve her gün temizleyin. Ilık suyla ıslatılmış steril bir pamuk ped bu iş için uygun olacaktır. Ardından antiseptik veya tuzlu su solüsyonu (tuzlu su veya deniz tuzu) uygulayın. Ayrıca piercingli bölgeye krem, losyon, parfüm vb. kozmetik ürünler sürmeyin. Akıntı, kızarıklık veya iltihaplanma gibi olağandışı belirtiler görüldüğünde, derhal işlemi yapan piercing uzmanına veya doktorunuza danışmalısınız. Böylece enfeksiyon ve piercingin yerinden oynayıp acıya sebep olmasını engelleyebilrisiniz.
UNUTMAYIN!
Delinen bölgede sürekli kaşıntı hissediyorsanız ve delinen bölge kızarıp şişmişse, bu iltihap belirtisidir. Bu durumda kesinlikle bir uzmana başvurmanız gerekir.
Kaş piercingi ve makyaj - piercingli bölgeye kaş makyajı yapılabilir mi?
Birçok kişi kaş piercingi yaptırdıktan sonra makyaj yapmanın mümkün olup olmadığını merak ediyor olabilir. İyileşmenin ilk aşamasında alkol içeren kozmetik ürünleri kullanmaktan kaçınmalı ve ayrıca piercingli bölgenin çevresine makyaj yapmaktan kaçınmalısınız. Bununla birlikte kaşınızdaki takılar, kaşınızın düzgün görünüp görünmediğine ve bakımlı olup olmadığına daha fazla dikkat çektiği için, kaşlarınızı nazikçe tarayabilir ve piercingi çevreleyen bölgedeki istenmeyen kılları cımbızla alabilirsiniz. Kaliteli bir cımbız kullanırsanız bir sorun yaşamazsınız!
Delinen bölge iyileştikten sonra elbette kaş makyajınızı yapmaya geri dönebilirsiniz. Piercingli bir kaş dikkat çeker, bu nedenle kaliteli kozmetikler kullanılarak güzel ve özenle yapılmış bir makyaj kesinlikle istediğiniz etkiyi yaratacaktır. Şekli güzelce belirlenmiş bir kaş, piercinginizi mükemmel bir şekilde tamamlayabilir ve görüntünüzün bütününe uyum katabilir. Kötü şekil verilmiş, dağınık veya hiç dokunulmamış kaş kıllarına sahip piercingli bir kaş ise tüm bu stilin etkisini ortadan kaldırır ve piercing sadece kusurlara dikkat çekmiş olur. Bu nedenle piercingli bir kaşın şekline ve estetiğine özen göstermenize değer. İyi bir kaş kalemi ile hafif bir belirginleştirme ve minik rötuşlar bile kaşınızın çok daha iyi görünmesini sağlayabilir.
Kaş pomadı da uzun süre kalıcı, yoğun ve son derece esnek şekilde kullanabileceğiniz ideal bir kaş makyaj ürünüdür. Kaşı doldurmanıza, şeklini belirginleştirmenize ve kıl benzeri çizgiler çizebilmenize olanak tanır. Böyle bir kaş makyajının piercinginize bir hava katacağına emin olabilirsiniz! Kaş makyajı ürünleri rehberimize göz atıp ürünleri nasıl kullanacağınızı öğrenin.
Piercingler görüşünüze zarar verebilir mi?
Kaş piercinginin görme yetisini olumsuz etkileyebileceğine dair oldukça yaygın bir inanış vardır fakat bu bir hurafedir! Piercing işlemi sırasında optik sinire zarar vermek imkansızdır. Bununla birlikte, kötü yapılan piercingin trigeminal sinire dokunma riskine neden olduğunu ve bunun da nevraljiye yol açabileceğini bilmekte fayda var. Bu nedenle, işlemi yaptıracağınız salonu ve islemi uygulayacak uzmanı dikkatli seçin - tecrübeli ve iyi yorumlara sahip nitelikli uzmanlar tarafından işlemi uygulatın.